Обложување е игра во која едната страна го погаѓа исходот на одреден настан, без разлика за каков вид на настан станува збор – дали спортски или некаков друг настан од натпреварувачки карактер. Но сега ќе се задржиме на одговорот на едно прашање: Колку видови обложување постојат?

Поточно спортоското обложување подразбира погодување на спортски настани предложени од приредувачот (обложувалницата), а износот на евентуалната добивка е одредена со висината на коефициентот и износот на влогот.

Тука детално ќе можете да се запознаете со обложувањето, а ние ќе се обидеме да Ви прикажеме што значи обложувањето, какви видови обложувања постојат, на што се може да се обложувате итн.

Колку видови обложување постојат

Постојат два вида на спортско обложување кои се легализирани и тоа:

  • Физичко обложување
  • Онлајн обложување

Овие два вида на обложување се најмногу застапени ширум светот и се одвиваат помеѓу две страни, односно едната страна е играчот, а другата страна е обложувалницата.


Физичко обложување

Под поимот физичко обложување се подразбира кладење во физички обложувалници, поточно локали кои нудат такви услуги. Овие локации се добро познати на обложувачите во Македонија и ова обложување е сеуште најзастапено во земјата. Станува збор обично за локали од неколку метри квадратни и во нив има физичка понуда (билтен), а истите се опремени со маси и столици за седење, телевизори, шалтери и вработени.

Онлајн обложување

Онлајн обложувањето е застапено во последниве две децении и постојано забележува напредок, постојано има новитети и постојано е развива. Иако постои уште од 1996 година, поголем замав зема после 2000-та година. Тука се подразбира обложување преку електронски уред и интернет конекција. Практично Вие креирате сметка, депозирате пари со картичка и немате никаков физички контакт со обложувалницата. Изборот на натпревари го правите преку компјутер, мобилен телефон, таблет, а се што ви е потребно е само интернет конекција. Постојаното развивање на овој вид обложување, на играчот му дава безброј можности за обложување и затоа во продолжение ние ќе дадеме посебен осврт на онлајн обложувањето.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*